Hoe worden stopcontacten gemaakt?

Heb jij je ooit afgevraagd hoe een stopcontact eigenlijk wordt gemaakt? Stopcontacten zijn niet erg ingewikkeld, maar wel belangrijk om in huis te hebben. Stopcontacten bestaan uit de volgende standaardonderdelen: isolerende of plastic behuizing, rubberen pakking, laadveer met twee metalen contacten binnenin – één voor elektriciteit onder spanning en één voor neutrale elektriciteit, schroefdop om het geheel samen te houden, en een zekering om overbelasting of brand door te veel elektriciteit te voorkomen.

Contactdozen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, afhankelijk van het soort spanning dat ze moeten kunnen verwerken. Stopcontacten die lagere voltages aankunnen, zoals 110-120 volt, gebruiken plastic behuizingen omdat deze kunststoffen niet gemakkelijk elektriciteit geleiden. Contactdozen die hogere voltages aankunnen, zoals 220-240 volt, gebruiken sterkere metalen die de hogere spanning aankunnen. Contactdozen die nog hogere voltages aankunnen, zoals 400+ volt, gebruiken porseleinen behuizingen omdat deze helemaal geen elektriciteit geleiden. Contactdozen kunnen ook van koper of andere metaallegeringen zijn gemaakt, afhankelijk van de spanning die ze moeten aankunnen.

Alle stopcontacten hebben rubberen pakkingen bij hun openingen zodat er geen water binnensijpelt en kortsluiting of elektrocutie gevaar kan veroorzaken. De laadveer is verantwoordelijk voor het toelaten van elektriciteit in het stopcontact wanneer de hendel wordt aangezet en voor het afsluiten wanneer het apparaat dat stroom gebruikt uit het stopcontact is gehaald. Elk metalen contact binnenin een stopcontact heeft twee functies: één zijde is verbonden met de stroomdraad (of “hete” draad) en één is verbonden met de nuldraad. Contactdozen zijn zo gemaakt dat als er elektriciteit doorheen stroomt, deze naar de juiste plaats gaat, namelijk door het aangesloten apparaat en niet terug naar een ander stopcontact.

Ter bescherming tegen overbelasting of kortsluiting zijn alle stopcontacten voorzien van een zekering die de stroom automatisch onderbreekt wanneer er te veel elektriciteit doorheen stroomt.

Controleer altijd uw meterkast om er zeker van te zijn dat geen van uw onderbrekers

Bent u nou nog op zoek naar een goed stopcontact? Klik dan hier.

Gratis stockfoto met , binnen, binnenshuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *